• VÅR HISTORIE
    Mer enn et halvt århundre med lysskilt

1960-talet

Det startet i Stockholm i 1965. Rolf Näslund stifter FocusNeo med en ambisjon om å hjelpe bedrifter med å være mer synlige og tydelige for omgivelsene med hjelp av produksjon og vedlikehold av lysskilt. Foretaket holder til på Rådmansgatan i Stockholm, og den første kunden er Endres Livsmedel på Odengatan 54. I 1966 vokser virksomheten til fire medarbeidere, og man flytter inn i nye lokaler på Vikingagatan i Vasastan.

1970-tallet

I 1971 kjøpes Atlas Neon AB opp, og i 1972 anskaffer FocusNeo virksomheten i Philips Neon, grunnlagt i 1924 og et av datidens eldste og største foretak innen skiltbransjen. Med anskaffelsen får man tilgang til know-how, lisensproduksjonav Philips Reflekta-rør og produktutvikling i verdensklasse. Gjennom oppkjøpet blir FocusNeo markedets største og ledende aktør inne lysreklame, en posisjon som vi fortsatt innehar i dag. FocusNeo flytter inn i Philips lokaler i Hägersten i Stockholm.

I 1973 får Focus oppdraget å levere 600 skilt til Skandinaviska Enskilda Banken, nåværende SEB, noe som blir starten på et viktig og nært samarbeide som ennå pågår, mer enn 40 år senere.

I 1975 startet samarbeidet med tyske Maas & Roos AG. Den tyske fabrikken er i dag, mer enn 40 år senere, fortsatt hovedleverandør til FocusNeo.

Store bestillinger fra f.eks. PK-banken, Föreningsbanken og Arla fører til at FocusNeo åpner filialer i Göteborg og Malmö på slutten av 1970-tallet. I 1978 leveres det første elektroniske skiltet – et tids- og temperaturskilt til TryggHansas nye hovedkontor på Kungsholmen i Stockholm.

Bildet viser Rolf Näslund foran hovedkontoret i Instrumentvägen i Hägersten.

1980-tallet

Fra at neonskiltene var totaldominerende i bybildet på 50- og 60-tallet, vender trenden, og på 70- og 80-tallet begynner i stedet billige lysrørsarmerte lyskasser å dukke opp. For FocusNeo starter 80-tallet med et oppkjøp av Neontjänst AB i Göteborg, og i 1983 utgjøres noen av de mest spektakulære arbeidene i Stockholm, når FocusNeo får i oppdrag å renovere NK-klokken.

I 1986 inngås en global avtale mellom SAAB Scania og FocusNeo om skiltleveranser til både videreforhandlere og kontor rundt omkring i verden. Samme år kjøper FocusNeo SydNeon og øker til 30 medarbeidere i Malmö. To år senere åpner FocusNeo AS sitt kontor i Oslo, det første kontoret utenlands.På 80-tallet gjennomføres det flere store omprofileringsprosjekter for f.eks. Skanska, BPA, Nordbanken og ABB.

I 1988 flyttes neonrørproduksjonen fra Hägersten til Jönköping etter anskaffelse av Astralskylt.

1990-tallet

På slutten av 1990-tallet slår lysdioden gjennom som belysningskilde, og i 1998 introduseres LPFLEX Skandinavia. Omtrent på samme tid forsøker Stockholms byarkitekt Per Kallstenius å gjenskape de store paradegatene i Stockholm med planting av nye trær, sykkelveier og mindre bilkjøring. Selv skiltingen i bymiljøet blir påvirket når lyskasser mer eller mindre forbys til fordel for frittstående profilbokstaver.

På 90-tallet får FocusNeo i oppgave å gjennomføre omprofileringen av blant annet Sparbanken, Åhléns, Skandia og når SE-Banken blir SEB. Focus gjennomfører flere store prosjekter med elektroniske skilt, blant annet til Råsunda fotballstadion, Ullevi og Scandinavium.

1998 er første gangen prisen for Årets skilt i Stockholm deles ut, og FocusNeo står som vinnere med Café Milano på Kungsträdgårdsgatan. Året etter vinner FocusNeo samme pris med Falcks store, røde lysskilt i Västberga.

2000-tallet

NK-klockan Stockholm

Gründeren Rolf Näslund slutter som administrerende direktør i 2000, og virksomheten drives videre under ledelsen til sønnene Mikael og Magnus.

Teknologiutviklingen fortsetter, og en enda større andel skilt lages med LED som belysningskilde. FocusNeo får i oppdrag å renovere NK-klokken for andre gang, og denne gangen byttes neonrørene ut og erstattes med LED-teknologi. Andre store oppdrag som gjennomføres på 2000-tallet er omprofileringene av E-ON, Lantmännen og DHL. I 2006 starter et mer enn 10 år langt samarbeid med PostNord, hvor tusenvis av skilt byttes ut for å erstatte dem med nye logotyper. Vi innleder også våre samarbeid med restaurantkjedene McDonald’s og Burger King.

I 2005 starter en stor holdbarhetssatsning i FocusNeo, og virksomheten mottar et miljødiplom for første gang i samsvar med Svensk Miljöbas. Miljødiplomet har blitt fornyet hvert eneste år siden den gang.

I 2009 opprettes Focus Electronic AB for å ta seg av salg av elektroniske skilt, LED-displayer og trafikksystemer. Samme år legges produksjonen av neonrør i Jönköping ned grunnet mindre etterspørsel etter klassiske neonrør.

2010-tallet

Det store antallet nordiske prosjekter fører til at FocusNeo åpner et kontor i Finland i 2013. I 2010 gjennomføres et av de mest omfattende og tidspressede prosjekter i FocusNeos historie, da detaljhandelskjeden Dressmann bytter logotype og med enn 1300 skilt skal byttes på 370 butikker i sju land i løpet av en tidsperiode på 12 dager.

Focus vinner en kontrakt om å profilere nye Tele2 Arena i Stockholm og Nord-Europas største kjøpesenter, Mallof Scandinavia. Profileringen av Mallof Scandinavia inkluderer også en levering av Europas hittil største LED-display på 525 kvm. Samarbeidet med Nordens største kaffebarkjede Espresso House innledes.

I dag, mer enn 50 år etter oppstarten, er FocusNeo størst i Norden innen lysskilt og visuell kommunikasjon. Vi er fortsatt en familieeid bedrift og drives av langsiktighet og holdbarhet, både ut ifra et økonomisk og et miljømessig perspektiv. Vi skal være et kundefokusert selskap som driver utvikling og gjenspeiler kvalitet i alt vi gjør – ned til minste detalj. Det er et løfte som forplikter, men vi er overbevist om at vi kan leve opp til det. Vi vil være bedre, både for deg og for ditt varemerke.

SE HVORDAN VI KAN HJELPE DEG