Medarbeider i Focus – møt Christoffer Birchman, prosjektleder

I FocusNeo er vi vant til å håndtere alt fra store til små skiltprosjekter. Størrelsen på prosjektene er ikke det viktige, men at prosjektene utføres med høyeste kvalitet, og at resultatene blir best mulig. Vi er ikke fornøyd før vi får et smil fra kunden, en klapp på skulderen og et takk for godt utført arbeid. Jo mer komplekst prosjektet er, desto høyere er kravet til profesjonell prosjektledelse.

I dag tok vi en prat med Christoffer Birchman, en av våre nøkkelpersoner som har kontroll på sakene. Christoffer har vært hos FocusNeo i tolv år, hvorav ni år som prosjektleder på kontoret i Stockholm. De første tre årene jobbet han som skiltmøntør ute i felt, noe han ofte drar nytte av i arbeidet sitt.

Christoffer, fortell oss litt om din rolle i FocusNeo!

Jeg er prosjektleder og driver ulike prosjekter for våre storkunder, som for eksempel Burger King eller Pizza Hut. Prosjektene varierer fra kunde til kunde, men innebærer i de fleste tilfeller at jeg håndterer hele prosessen fra anleggsprospektering til tent skilt, med alt dette innebærer i form av stedsbefaring, byggesøknader, produksjon, bestillinger, leveranser, byggemøter, montering, fakturering og dokumentasjon. Prosjektene kan omfatte alt fra oppsett av dekaler og vinyler til montering av 30 meter høye stolpeskilt.

Hva er det beste med jobben din?

Variasjonen, uten tvil. Ingen dager er like. Noen uker er jeg på reisefot, andre sitter jeg hele uken på datamaskinen og i telefonen. Iblant får jeg til og med sjansen til å fly droner for å gjøre siktanalyser til kundene når det er nødvendig. Analysene brukes for eksempel til å få riktig høyde på et pylonskilt ved siden av en motorvei, noe som kan gi stor forskjell i inntektene til for eksempel en restaurant.

Å ha mange baller i luften er en kunst – hva gjør du for å holde full kontroll?

Du kan aldri ha full kontroll – man må alltid være forberedt på at noe uventet kan skje. Man kan imidlertid forberede seg på hva som kan skje, og ha noen reserveplaner på lur. Slikt kan man ikke lære seg på noen skole, bare på den harde måten. Jeg prøver også å være kontinuerlig tilgjengelig og jobber etter prinsippet om å ha null uleste e-post på slutten av dagen.

Man må alltid være forberedt på at noe uventet kan skje.

Jeg har også stor hjelp av vårt prosjektstyringssystem Access, som gir meg struktur i arbeidet og letter kommunikasjonen mellom meg, kunden og ansvarlig selger. Automatiske påminnelser hjelper meg hvis jeg har oversett noe på gjørelisten.

Hva er det morsomste prosjektet du har jobbet med?

Det er vanskelig å velge ut ett enkelt prosjekt, men store skiltmaster eller pyloner er alltid morsomme og spennende å jobbe med. De synes alltid veldig godt og får en enormt stor innvirkning på miljøet. Et annet eksempel på et morsomt og veldig utfordrende prosjekt for oss prosjektledere var omprofileringen av Dressmann-butikkene for noen år siden. Vi profilerte rundt 370 butikker i 7 land på bare 12 dager, noe som var det tøffeste og travleste prosjektet jeg har vært involvert i. Det var så omfattende at jeg faktisk styrte tidspunktet for mitt eget bryllup etter prosjektet. Ikke før byggefasen var fullført, kunne jeg slippe tankene på prosjektet og i stedet konsentrere meg om giftemål og bryllupsreise.

Når vi snakker om privatliv – er du også prosjektleder hjemme?

Haha, sånn er det faktisk. Som relativt ny huseier har man vel alltid noen små prosjekter i gang. Jeg liker egentlig ikke hagearbeid så veldig godt, men til sommeren skal jeg ta tak i tomten og blant annet bygge en steinmur. Jeg har vanskeligheter med å sitte stille og er alltid i gang med et eller annet.

Til slutt: Hvordan er ditt drømmeprosjekt?

Et prosjekt som fungerer helt i henhold til planen, helt smertefritt og med 100 % leveranse. Er det overhodet mulig? Spøk til side. Et drømmeprosjekt for meg ville vært en global omprofilering av et verdenskjent varemerke, som for eksempel Ikea, med tusenvis av steder i forskjellige deler av verden og ulike forutsetninger overalt. Det hadde vært den ultimate utfordring!